Praktijk voor Podotherapie Bert Horlings

Header afbeelding

Adresgegevens

Kortlandplaats 4
6843 HA ARNHEM
Tel: 026-3830074
E: info@podotherapiearnhem.nl

 

Openingstijden

Maandag: 09:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Afspraak maken

U kunt telefonisch een afspraak maken of via de online agenda.

Lage Rugklachten

Wat is het?

Bij lage rugklachten zit de pijn in de onderrug en/of het bekken. Als we de wervelkolom aan de zijkant bekijken zien we dat er van nature krommingen inzitten. De kromming naar voren noemen we een lordose, de kromming naar achter noemen we een kyfose.
Op het moment dat, deze krommingen te groot zijn, spreken we van houdingsafwijkingen. Een versterkte lumbale lordose ( sterke holle rug) zien we bijvoorbeeld vaak bij mensen met zwakke buikspieren, of tijdens zwangerschap.

Het bekken ligt naast het heiligbeen. Het bekken en het heiligbeen vormen de basis voor de gehele wervelkolom. Tussen het heiligbeen en het bekken liggen twee gewrichten die SI- gewrichten genoemd worden. De SI-gewrichten zijn heel belangrijk voor het zitten, staan, lopen, draaien, enz. Hierbij kan worden opgemerkt dat, elke beweging van het bekken met het daaraan vast zittende heiligbeen, een bewegingsverandering in de wervelkolom veroorzaakt.

Spit

Spit of lumbago is vaak een plotseling hevige pijn in de lendenstreek, onder in de rug tussen de billen en de onderste ribben, en het gevolg van uitgerekte spieren, spierkramp of scheurtjes in spieren en/of ligamenten. Dit zijn meestal de groep spieren rond de ruggegraat.

Ontstaan

Het is niet altijd duidelijk waardoor iemand rugpijn krijgt, maar lage rugpijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug en de SI-gewrichten. Denk hierbij aan: te vlug of te zwaar tillen of een verkeerde beweging maken (spit), een slechte lichamelijke conditie, veel autorijden en spanning, veel werken in dezelfde houding, verkeerde voetstand, beenlengte verschil en aangeboren afwijkingen.

Als een of beide SI gewrichten vastzitten ontstaan er veel moeilijkheden met het lopen, zitten bukken, staan, enz. Het kan zijn dat meerdere oorzaken tegelijk een rol spelen. Of dat er ten gevolge van andere klachten, elders in het lichaam, er een verkeerd loop- / belastingpatroon ontstaat.

Klachten

Vaak zijn de klachten het gevolg van spanning(en) in één of meerdere ligamenten, of spieren die hechten aan de wervelkolom. Dit kan voorkomen bij een slechte houding, maar u kunt ook rugpijn krijgen als u onder stress komt te staan. Rugpijn kan langzaam of plotseling (spit) ontstaan en gaat meestal gepaard met stijfheid. Soms is de pijn constant. De pijn kan ook optreden als u een bepaalde houding aanneemt. Hoesten, niezen en draaien van de rug maken de pijn meestal erger.
Lage rugpijn is vervelend, maar wordt meestal niet veroorzaakt door iets ernstigs. Óók niet als de pijn erg is. Het gaat bijna altijd vanzelf over. Langzamerhand krijgt u minder last en na een tijdje kunt u weer zonder pijn bewegen. Bij sommige mensen is de pijn binnen enkele dagen over, soms duurt het een paar weken.

Door een scheefstand van de SI-gewrichten ontstaat er een verkeerde houding. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld de volgende klachten ontstaan:

  • Been / Knie / Voetpijn
  • Heup / Bil / Liespijn
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Nek / Schouderpijn
  • Hoofdpijn

Een behandeling

De behandeling bestaat uit het controleren op beenlengteverschil, indien nodig een hakverhoging ter compensatie.

Een afwijkende stand en/of functie van de voeten heeft invloed op de stand en functie van het bekken en de wervelkolom. Corrigerende podotherapeutische zolen kunnen hiervoor een oplossing bieden. Ook wanneer u tijdens het lopen onvoldoende demping heeft zijn podotherapeutische zolen een eventuele oplossing. Daarnaast wordt er nog schoenadvies aan u gegeven.

Het te verwachten resultaat is redelijk tot goed. Bij aanwezigheid van een beenlengteverschil moeten podotherapeutische zolen blijvend worden toegepast.

Bron: Rondom Podotherapeuten

Terug naar overzicht